Хмельничани вшанували подвиг партизанів та підпільників

22 вересня наша держава відзначає День партизанської слави. Сьогодні ми вшановуємо ветеранів, учасників підпільно-партизанського руху, тих, хто пішов на фронт не за вказівкою, а за покликом серця, хто в роки Великої Вітчизняної війни ціною свого життя відстояв свободу нашої землі, захистив український народ від поневолення і знищення.

З цієї нагоди відбулося покладання вінків та квітів до пам’ятників та обелісків, могил загиблих воїнів-визволителів на Військовому кладовищі. Хмельничани віддали глибоку шану Проскурівським підпільникам Марії Трембовецькій, Миколі Храновському, Павлу Кошарському, Федору Назарову та іншим землякам, які, рятуючи рідну землю, йшли на героїчні подвиги.
altКвіти до братської могили військовослужбовців та партизанів, які загинули захищаючи місто Хмельницький, поклали міський голова Сергій Мельник, голова обласної державної адміністрації Леонід Прус, заступник голови обласної ради Ігор Хитрук, секретар міської ради Костянтин Чернилевський, від обласної ради організації ветеранів України Володимир Купратий і Почесний громадянин міста Хмельницького Григорій Атаманюк, від міської ради організації ветеранів України Мунір Садиков і Тимофій Величко, ветерани Великої Вітчизняної війни, депутати обласної та міської рад, представники політичний партій та громадських організацій, духовенства, керівники підприємств, установ та організацій, громадськість міста.
altСвітлу пам’ять про загиблих ветеранів, воїнів-визволителів, партизанів-підпільників, усіх жертв війни учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання.
Підпільно-партизанський рух у роки війни був вагомим флангом антифашистського фронту та важливим чинником перемоги над ворогом. Він став виявом високого патріотизму, історією героїзму та жертовності сотень тисяч наших батьків і дідів. Невід’ємною складовою цього руху є діяльність Проскурівського підпілля. 350 членів Проскурівської підпільної організації на чолі із Миколою Храновським, відчуваючи нещадне гноблення фашистів, не корились їм. З дня у день протягом всього періоду окупації самовідданою боротьбою нищили тили, матеріальні та людські ресурси ворога. Ними було здійснено 589 диверсій та 134 бойових операції, знищено 31 ворожий ешелон з живою силою і бойовою технікою, виведено із ладу понад 400 вагонів, 34 літака, 36 танків, 54 гармати, знищено більше 900 гітлерівців. 114 проскурівських підпільників сплатили найдорожчу ціну на свободу рідної землі.
altСьогодні у Хмельницькому проживають 11 учасників партизанського руху та 3 членів Проскурівського підпілля, які зробили свій неоціненний внесок у перемогу над фашизмом. Це Герасимова Анастасія Онуфріївна, Нетяга Юхим Кирилович, Ченаш Марія Миколаївна.
Напередодні Дня партизанської слави міський голова Сергій Мельник разом з працівниками управління праці та соціального захисту населення міської ради відвідали партизан та підпільників на дому, в обласному госпіталі інвалідів Великої Вітчизняної війни та в геріатричному пансіонаті для ветеранів війни і праці. Кожному ветерану надано матеріальну допомогу, продуктовий набір та квіти.

Наступний допис

Фотоконкурс «Хмельницький крізь об’єктив» фінішує

Пн Вер 22 , 2014
Відбувся завершальний етап фотоконкурсу «Хмельницький крізь об’єктив». Представлені роботи понад сорока фотохудожників оцінили члени журі. Визначили три перших місця у номінаціях «Хмельницький фоторепортер», «Хмельницький історичний», «Погляд фотографа». В свою чергу міський голова Сергій Мельник обрав кращу фотографію у номінації «Приз міського голови». Урочисте нагородження переможців відбудеться 25 вересня о 15.00 […]

День мого міста

Розрахуйтесь за тепло

Погода

Архів

Жовтень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031