Екологи попереджають хмельничан про небезпечні рослини

2014-06-05-02(2)

Влітку обабіч річок, доріг, лісосмуг та полів, поблизу дачних ділянок розростається небезпечний бур’ян, відомий під назвою борщовик Сосновського.

Борщовик – отруйна рослина висотою до двох метрів, або й більше. Його листя та інші частини стебла можуть викликати небезпечні опіки. Коли сік потрапляє на шкіру, то через декілька годин вона червоніє. При сильних опіках піднімається температура, починається лихоманка, з’являються виразки. Після лікування на їх місці залишаються темні плями. Особливо небезпечно, якщо уражені рот чи гортань. Найчастіше від борщовика страждають діти.
Кущі борщовика можуть довго рости на одному місці. Отруйна рослина має круглий і товстий корінь, який важко висмикнути або викопати. Важливо “квітку-шапку” скосити, намагаючись триматися якомога далі від рослини. Щоб сік не потрапив на руки, необхідно натягнути гумові рукавички. Найкращий результат можна отримати, якщо обробити бур’ян при формуванні першої розетки листя гербіцидом «Раундап». Якщо ж взялися за боротьбу з цією рослиною в середині вегетації, то краще її скосити, а гербіцидом обробити листя та стебла, що залишилися.
Інша небезпечна для здоров’я людини рослина, яка також поширюється на території міста –амброзія полинолиста. Ця рослина – один із найбільш сильних алергенів, які зустрічаються в природі. В людини, чутливої до амброзії, з’являється сльозотеча, зуд в очах, чхання та кашель, ускладнюється носове дихання. Такий негативний стан здоров’я тримається протягом всього періоду цвітіння, особливо в серпні-вересні.
Управління екології та контролю за благоустроєм міста звертається до керівників підприємств, установ та організацій, на території яких виявлені вогнища борщовика та амброзії, з проханням здійснювати карантинні заходи щодо ліквідації цих небезпечних рослин. А також закликає мешканців обласного центру бути обережними на природі.

Наступний допис

Розпочав роботу літній клуб бібліотечних менеджерів

Чт Чер 19 , 2014
Вчора запрацював літній клуб бібліотечних менеджерів “Менеджмент якості у бібліотеці”. З досвідом роботи Хмельницької міської бібліотечної системи знайомилися директори бібліотек та бібліотечних систем Хмельницької області. У семінарі взяв участь заступник міського голови Григорій Давиденко, представники відділів та управлінь культури міста та області, працівники міської та обласної централізованих бібліотечних систем. Програма […]

День мого міста

Розрахуйтесь за тепло

Погода

Архів

Жовтень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031