Хмельницький міський голова Сергій Мельник у загальнонаціональному рейтингу публічності посів 3 місце

У Хмельницькому Громадянська мережа ОПОРА провела прес-конференцію на тему: «Індекс публічності місцевого самоврядування: наскільки прозоро працює Хмельницька міська рада?», під час якої оголосила результати всеукраїнського вимірювання індексу публічності органів місцевого самоврядування. Порівняльне дослідження проводиться другий рік поспіль за фінансової підтримки Євросоюзу. У 2013-му проект охопив 11 міст, а в 2014 році об’єктом моніторингу стали муніципалітети усіх 24 обласних центрів України (крім АР Крим), у тому числі в Донецькій та Луганській областях. Вимірювання індексу публічності у нашому місті проводиться вперше. У презентації результатів вимірювання індексу публічності місцевого самоврядування взяла участь керуюча справами виконавчого комітету Людмила Черевченко.

Індекс публічності є тривимірним показником, який включає в себе публічність трьох органів влади: міського голови, виконавчого комітету та депутатів міської ради та дозволяє оцінити рівень прозорості, відкритості й підзвітності муніципальних інституцій у їхній взаємодії з громадою міста. Середній показник публічності цих органів і визначає результат публічності міського муніципалітету з-поміж інших.
Як повідомив під час прес-конференції відповідальний партнер Громадянської мережі ОПОРА у здійсненні проекту Михайло Цимбалюк, Хмельницький міський голова Сергій Мельник з показником 63% посів 3 місце у загальнонаціональному рейтингу публічності. На першому місці рейтингу знаходиться міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус (68%), на другій сходинці – виконуючий обов’язки міського голови Вінниці Віктор Моргунов (67%).
altМихайло Цимбалюк зазначив: “Хмельничани мають можливість спілкуватися з керівником міста. Крім особистих прийомів міським головою, які проводяться у спеціально обладнаній приймальні в Хмельницькому Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), практикуються виїзні прийоми на базі ЖЕКів, навчальних чи медичних закладів тощо. Крім того, на веб-сайті діє функція дистанційного (електронного) звернення громадян. Під час моніторингових візитів з’ясувалося, що відділ звернень громадян приділяє відповідям на них таку ж увагу, як зверненням, передбаченим Законом України «Про звернення громадян».
Діяльність виконавчих органів Хмельницької міської ради характеризується задовільним рівнем публічності (показник становить 65%). Варто зазначити, що такого рівня публічності у загальноукраїнському рейтингу, крім нашого міста, досягли виконавчі органи ще дев’яти муніципалітетів. Виконавчі органи Хмельницької міської ради поділяють третю сходинку з Києвом.
“Хмельничани мають достатні можливості контактувати із заступниками міського голови. Однак, на сайті скупо представлені їхні біографічні дані, а інформація про інших членів виконкому недостатня”, – продовжив Михайло Цимбалюк.
У Хмельницькому створено Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) – самостійний виконавчий орган міської ради. Крім того, в місті надається безплатна первинна правова допомога громадянам.
Депутатський корпус жодної з міських рад України за результатами моніторингу не продемонстрував хоча б задовільного рівня публічності. Це ж стосується і Хмельницької міської ради.
alt“Депутатський корпус Хмельницької міської ради поточного скликання за рівнем публічності поступається міській раді попереднього скликання. В окремому рейтингу публічності депутатських корпусів міських рад обласних центрів у Хмельницького 17-18 місце (33%). На веб-сайті ради про депутатів можна дізнатися мало: прізвища, імена й по-батькові, адреси місць їхньої роботи, номери стаціонарних телефонів. Але у вільному доступі немає біографічних довідок про них (освіта, досвід роботи, сімейний стан, судимість), їхніх фотографій. Також не оприлюднено інформації про майновий стан депутатів, витрачання ними коштів на здійснення депутатської діяльності й виконання наказів виборців. Доступна інформація про склад депутатських фракцій і груп та постійних депутатських комісій. Щоправда, інформація про зміни у їхньому складі розпорошена в інформаційних повідомленнях у стрічці новин. Відсутня актуальна інформація про графік засідань постійних депутатських комісій, публікуються протоколи не всіх засідань комісій. В міській раді діє електронна система голосування, але інформація про реєстрацію депутатів на пленарних засіданнях і результати поіменних голосувань не оприлюднюються. Крім того, на сайті не ведеться онлайн-трансляція засідань ради” – підкреслив Михайло Цимбалюк.
За результатами виміру індексу публічності органів місцевого самоврядування в загальнонаціональному рейтингу Хмельницький посів 7 місце і визначений моніторингом індекс становить 53%.
У 2014 році жодна з міських рад в обласних центрах України не досягла показника публічності, який дозволив би класифікувати такий муніципалітет як цілком публічний. В розрізі окремих суб’єктів місцевого самоврядування найбільш публічними виявилися виконавчі органи ради (середній сукупний показник – 55 %) і міські голови (середній сукупний показник – 51 %). Показник публічності депутатів міських рад у 2014 році склав лише 40 %.
Під час прес-конференції представники громадських організацій вносили свої пропозиції щодо відкритості влади, зокрема, прозорості роботи депутатів міської ради, необхідності внесення змін до Статуту територіальної громади міст з метою приведення його до вимог сьогодення.
“Цікаво було б бачити на сайті міської ради, як голосує той чи інший депутат за те чи інше питання, як це є, наприклад, на сайті Луцької міської ради. За виконанням Закону “Про доступ до публічної інформації у сайту Хмельницької міської ради досить хороші показники. Та, загалом є побажання – дещо спростити інформацію для пересічних громадян, особливо в законодавчій базі, щоб вона була доступною. Тобто, наприклад, слід подавати не весь закон “Про місцеве самоврядування”, а найважливіші витяги з нього, щоб проста людина могла швидко розібратися”, – сказав представник громадянської мережі ОПОРА та руху ЧЕСНО Олег Черненко.
Керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Людмила Черевченко зазначила, що у міській раді уже був розроблений проект нової моделі офіційного сайту міської ради, але його впровадження залежить від фінансування, яку ускладнила ситуація та останні події в державі. З цієї ж причини не ведеться онлайн-трансляція сесій міської ради.
Людмила Черевченко розповіла, що міській владі вдалося досягти суттєвої модернізації системи надання адміністративних послуг громадянам, наблизити її до сучасних європейських стандартів. Для підвищення результативності та ефективності діяльності виконавчих органів міської ради впровадили систему управління якістю ISO 9001, провели зовнішній аудит, за результатами якого отримали Сертифікат відповідності міжнародному стандарту ISO 9001:2008 і національному стандарту ISO 9001:2009 “адміністративні та неадміністративні послуги у сфері управління виконавчих органів Хмельницької міської ради.
В місті створений і успішно працює Центр надання адміністративних послуг, що суттєво поліпшило якість надання послуг та підвищило рівень обслуговування громадян. Впроваджується система електронного документообігу, забезпечення можливості вирішення усіх питань щодо дозвільно-погоджувальних процедур, державної реєстрації через Інтернет. Людмила Петрівна запевнила, що міська рада та виконавчий комітет й надалі працюватимуть у напрямку поліпшення якості надання послуг та підвищенням рівня обслуговування громадян.
alt

Наступний допис

РЕМ повідомляє

Ср Лис 12 , 2014
13 листопада з 10.00 до 16.00 у зв’язку із чисткою траси повітряної лінії будуть знеструмлені вулиця та провулок Пушкіна. Цього ж дня з 10.00 до 14.00 в зв’язку із ремонтними роботами на трансформаторній підстанції не буде світла в будинках на вулиці Старосадовій та у проїзді Старосадовому. Хмельницький міський район електромереж […]

День мого міста

Розрахуйтесь за тепло

Погода

Архів

Жовтень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031